Geçmiş zamanın kipi nedir ?

Ilay

New member
GEÇMİŞ ZAMAN KİPİ NEDİR? (VE NEDEN HAYATIMIZIN HER KÖŞESİNDE SESSİZCE OTURUR)

Dil dediğimiz şey, aslında insanın zamanı yakalama çabasıdır. Geleceği tahmin eder, şimdiyi anlatır, geçmişi ise çoğu zaman biraz süsleyerek geri çağırır. İşte bu geri çağırma işinin en temel araçlarından biri de geçmiş zaman kipidir.

Basit gibi görünür: “yaptım, gittim, gördüm.” Ama dil dediğin şey hiçbir zaman sadece basit kalmayı kabul etmez. Çünkü insan hafızası da dil gibi çalışır; bazen net, bazen flu, bazen de “orada bir şey olmuştu ama neydi?” kıvamında.

Geçmiş zaman kipi, en yalın tanımıyla, gerçekleşmiş ve tamamlanmış olayları anlatmak için kullanılan kiplerdir. Türkçede özellikle iki ana form üzerinden yürür: görülen geçmiş zaman (-di’li geçmiş zaman) ve öğrenilen/duyulan geçmiş zaman (-miş’li geçmiş zaman). Ama işin içine girdikçe fark edilir ki bu iki küçük ek, insanın olaylara bakış açısını bile değiştirir.

“-Dİ” EKİ: NET, SOĞUK VE BELGE GİBİ GERÇEKLER

“-di” eki, geçmiş zamanın en “kesin konuşan” versiyonudur. Olay olmuş, bitmiş ve tanık olunmuştur. Tartışmaya pek açık değildir. Bir nevi “kamera kaydı var, inkâr etmeyelim” tonudur.

Örnekler:

* Dün okula gittim.

* Yemeği yedim.

* Kapı çaldı.

Bu cümlelerde bir belirsizlik yoktur. Olay gerçekleşmiştir ve anlatıcı sanki hafifçe omzunu silkip “evet, oldu” der gibi konuşur. Burada anlatımın en güçlü yanı nettir; en zayıf yanı ise duyguyu çok fazla barındırmamasıdır.

Ama tabii hayat hiçbir zaman bu kadar steril değildir. Bir insan “kapı çaldı” derken aslında kapının nasıl çaldığını, o anki iç sıkıntısını veya merakını da hissettirebilir. Dilin güzelliği de burada başlar: aynı kip, farklı tonlarla bambaşka atmosferler yaratır.

Bir arkadaş ortamında düşünün:

“Dün dışarı çıktım.”

Bu cümle teknik olarak sıradan bir bilgi aktarımıdır. Ama ses tonuna göre değişir:

* Sıkılmışsa: “Dün dışarı çıktım…” (keşke çıkmasaydım)

* Heyecanlıysa: “Dün dışarı çıktım!” (bir şeyler oldu kesin)

* Nötrse: “Dün dışarı çıktım.” (evet, sadece çıktım)

Dil burada bir kipten çok bir ruh haline dönüşür.

“-MİŞ” EKİ: DUYUM, İZLENİM VE BİR MİKTAR MESAFE

Gelelim işin daha “dedikoduya açık” kısmına: -miş’li geçmiş zaman.

Bu ek, olayı doğrudan görmeyen, sonradan duyan ya da sonradan fark eden anlatıcıların alanıdır. Aynı zamanda biraz da mesafe koyar. Sanki anlatıcı, olayla arasında küçük bir perde bırakır.

Örnekler:

* Ali gelmiş.

* Sen aramışsın.

* Yağmur yağmış.

Burada dikkat edilirse anlatıcı olayın içinde değildir. Ya görmemiştir ya da sonradan öğrenmiştir. Bu yüzden anlatımda hafif bir “duyduğuma göre” havası vardır.

Günlük hayatta bu kipin kullanımı bazen akademik bir dil olmaktan çıkıp tamamen sosyal bir araç haline gelir:

* “Mehmet işi bırakmış.”

* “O sınav çok kolaymış.”

* “Yeni kafe açılmış.”

Burada artık sadece dil değil, toplumun bilgi akışı devrededir. İnsanlar olayları doğrudan yaşamaz; çoğu zaman başkasından öğrenir. Dil de bu zinciri -miş ekiyle kayda geçirir.

Ama itiraf edelim: -miş eki biraz da dramatik bir karakterdir. Her şeyi biraz uzaktan, biraz da gizemli anlatır. Sanki her cümlenin arkasında küçük bir “ben orada değildim ama anlatıyorlar” ifadesi vardır.

GEÇMİŞ ZAMANIN GÜNLÜK HAYATTAKİ GÖRÜNMEZ ROLÜ

Geçmiş zaman sadece dil bilgisi kitaplarında duran bir konu değildir. Aslında gün içinde sürekli onunla yaşarız.

Sabah kahvesini içerken:

* “Az önce kahve döküldü.”

Bir arkadaşla konuşurken:

* “Dün çok güldük.”

Sosyal medyada:

* “Tatil bitti.”

Hepsi geçmiş zamanın farklı yüzleridir. İnsan, yaşadığı anı bile çok hızlı geçmişe çevirir. Çünkü dil, anı sabit tutamaz; onu hemen arşive kaldırır.

İlginç olan şu: geçmiş zaman sadece “olanı” anlatmaz, bazen “hatırlananı” da yeniden şekillendirir. Aynı olay, farklı kişiler tarafından farklı kiplerle anlatılır ve ortaya küçük hikâye savaşları çıkar.

Bir kişi:

* “Ben oraya gittim, kimse yoktu.” der (-di kesinliği)

Diğeri:

* “Sen gelmişsin ama ben görmemişim.” der (-miş mesafesi)

İki cümle aynı olayı anlatıyor gibi görünür ama aslında iki farklı gerçeklik üretir.

İRONİNİN DİLDEKİ SESSİZ ALANI

Geçmiş zamanın en keyifli taraflarından biri de ironiyi taşıyabilmesidir. İnsan bazen geçmişi anlatırken aslında bugünü yorumlar.

* “O işi çok kolay yaparım demiştim…”

Bu cümlede geçmiş zaman sadece bir zaman göstergesi değildir; aynı zamanda küçük bir yüzleşme aracıdır.

Dil burada hafifçe gülümser. Çünkü insan, geçmişteki kendisiyle bazen anlaşamaz. O yüzden geçmiş zaman, sadece “olanı” değil, “bir zamanlar inanılanı” da taşır.

SONUÇ YERİNE BİR DİL YOLCULUĞU HİSSİ

Geçmiş zaman kipleri, dilin hafızasıdır. Biri netlik getirir, diğeri rivayet eder. Biri “oldu” der, diğeri “olmuş” der. Aradaki küçük fark, aslında insanın dünyayı nasıl algıladığını gösterir.

Ve belki de en ilginç nokta şudur: İnsan geçmişi anlatırken bile tamamen geçmişte kalamaz. Her cümlede bugünün bakışı, bugünün duygusu gizlidir.

Dil dediğimiz şey de tam olarak bunu yapar zaten: zamanı anlatırken insanı ele verir.